23948sdkhjf

Viktigt stöd för mjölkproduktionen i norr

Jordbruksverket betalar varje år ut stöd till lantbrukare i norra Sverige som kompensation för sämre förutsättningar för produktion
Under 2012 betalades närmare 300 miljoner kronor ut. Stödet gör det möjligt att behålla mjölkproduktion i norra Sverige och därmed ett öppet och attraktivt landskap med hög biologisk mångfald.

– Det här är ett viktigt och betydelsefullt stöd som gör skillnad, såväl för den enskilde lantbrukaren som för vårt landskap. Våra analyser visar att utan detta stöd skulle åtminstone var fjärde mjölkproducent i norra Sverige på sikt tvingas lägga ner på grund av dålig lönsamhet, säger Örjan Zetterqvist, chef för miljöersättningsenheten på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Mjölkproduktion skapar jobb och bidrar till ett öppet landskap
Av de 300 miljoner kronor som betalades ut under 2012 gick ungefär 95 procent till mjölkproduktion och resterande till gris-, får- och fjäderfäproduktion samt frukt och bärodling.

– Stödet gör det möjligt för oss att behålla vår mjölkproduktion i norra Sverige, vilket skapar jobb på landsbygden. Betande djur bidrar också till ett öppet landskap med hög biologisk mångfald. Ett öppet landskap är attraktivt för boende och turister, fortsätter Örjan Zetterqvist.

Årlig rapport till EU-kommissionen om stödets effekter
I och med inträdet i EU bestämdes att Sverige har rätt att ge ett långsiktigt nationellt stöd för att traditionellt jordbruk även fortsättningsvis ska finnas i särskilda regioner där det är tuffare förutsättningar att bedriva jordbruk (artikel 142 i anslutningsfördraget). Sverige ska årligen rapportera effekterna av detta stöd till EU-kommissionen. Som ett underlag till denna rapportering har Jordbruksverket tagit fram rapporten Landsbygdens utveckling i norra Sverige under 2012 som nu har skickats till landsbygdsdepartementet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109