23948sdkhjf

Importerade salmonellaägg hittade i Sverige

Salmonella har hittats i ägg som importerats från Lettland. Det aktuella äggpartiet har ett intyg på att äggen är salmonellafria, vilket visat sig inte vara fallet.
Salmonella har hittats i importerade ägg. Nu går Svenska Ägg ut och varnar allmänheten för risken att drabbas av salmonella när man äter importerade ägg.

– Svenska ägg har varit salmonellafira i över 50 år tack vara ett målmedvetet arbete bland svenska äggproducenter. Svenska folket är vana vid att kunna knäcka ett rått ägg över sin pasta carbonara utan att behöva oroa sig för att bli sjuka av salmonella. Nu hotas salmonellafriheten av den ökande importen av ägg från utlandet, säger Charlotte Norrman Oredsson, ordförande i Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

Kan orsaka magsjuka
Svenska Ägg har låtit Danmarks motsvarighet till Livsmedelsverket analysera det aktuella partiet importerade ägg från Lettland, som hittades i Stockholmstrakten. Proverna visade sig innehålla Salmonella Infantis, en av de sorter som bland annat kan orsaka svår magsjuka.

De aktuella äggen har intyg från de lettiska myndigheterna på att de var salmonellafria.

– Det rör sig uppenbarligen om ett felaktigt intyg, så här måste kontrollerna bli bättre, annars riskerar vi att få in salmonellasmittade ägg i Sverige, säger Charlotte Norrman-Oredsson.

Livsmedelsverket är kontaktat och de har vidtagit åtgärder enligt sina gällande regler.

Import av baltiska ägg ökar
Importen av ägg från de baltiska länderna ökar kraftigt, och baltiska ägg är inte salmonellafria. De importerade äggen säljs till storkök, i vissa matvarubutiker och i torghandeln.

– De flesta ägg som säljs i svenska livsmedelsbutiker är svenskproducerade och garanterat salmonellafria. Därför rekommenderar vi alla svenskar att bara köpa svenska ägg om man vill vara på den säkra sidan. Om det står SE i producentkoden som är tryckt på äggen så är de garanterat svenska och man behöver inte oroa sig för salmonella, säger Charlotte Norrman-Oredsson.
Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093