23948sdkhjf

Svenska mejeritillverkningen fortsätter att minska

Den internationella mejerimarknaden är fortsatt stabil, men för de svenska tillverkarna minskar produktionen.
Den internationella mejerimarknaden har ytterligare förstärkts under våren. En fortsatt minskning av den globala mjölkproduktionen i kombination med stabil efterfrågan ger höga världsmarknadspriser för mejeriprodukter. I Sverige har mjölkavkastningen stigit något den senaste månaden men utvecklingen för tillverkningen av svenska mejeriprodukter är fortsatt svag, skriver Lantbrukarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Ökad import
Sveriges mjölkinvägning var i april månad 0,7 procent lägre än i april 2012. Från årets början ligger den svenska mjölkinvägningen 0,5 procent under förra årets nivå. Under maj månad har mjölkavkastningen stigit, vilket i dagsläget ger en mjölkinvägning i nivå med 2012 års siffror.

Den svenska importen av ost och yoghurt fortsätter att öka och inflödet av hårdost var under årets första tre månader ca 12 000 ton, vilket är en ökning med 10 procent jämfört med 2012. Samtidigt är utvecklingen för tillverkningen av svenska mejeriprodukter fortsatt svag. Under årets första fyra månader minskade tillverkningen av alla mejeriprodukter utom konsumtionsmjölk och matfett.

Fortsatt global efterfrågan
Inom EU sjönk mjölkinvägningen under första kvartalet 2013 med 1,8 procent. Samtidigt fortsätter priser på mejeriprodukter inom EU att öka. Den sena våren i Europa har fördröjt betessäsongen, vilket gör att återhämtningen för mjölkinvägningen dröjer.

Enligt OECD-FAOs senaste prognos förväntas den globala mjölkproduktionen öka med i genomsnitt 1,8 procent per år fram till 2022. Detta är lägre än de senaste tio årens genomsnittliga ökning med 2,3 procent. Den globala efterfrågan på mjölkprodukter kommer fortsätta att öka snabbare än produktionen. I utvecklingsländerna förväntas konsumtionen av mjölkprodukter öka med 2,2 procent årligen.

Mejeriernas branschorganisation LRF Mjölk sammanställer sex gånger om året rapporter över utvecklingen på den svenska och internationella mejerimarknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078