23948sdkhjf

Sveriges veterinärförbund kritiserar nya regler för grisuppfödning

De nya reglerna har tagits fram av organisationen Sveriges grisföretagare med syftet att öka lönsamheten och samtidigt göra omsorgen om djuren bättre.
Sveriges grisföretagare har arbetat fram förslag till regler för grisuppfödning som nu kritiseras av Sveriges Veterinärförbund. Reglerna innebär bland annat att smågrisar ska skiljas tidigare än i dag från sin mamma. På så vis ska suggan bli starkare, enligt Sveriges grisföretagare. Detta gör att hon kan föda ännu fler kultingar. De vill också tillåta fler slaktgrisar i varje box. Enligt grisnäringen innebär det mindre yta per gris, men även att man kan hantera smittskydd på ett bättre sätt då syskongrupper lättare kan hållas ihop.

Sveriges veterinärförbund riktar nu kritik mot förslagen och menar bland annat att grisarna kan bli stressade vilket också påverkar köttet på tallriken.

– Det vi framför allt tycker är anmärkningsvärt och negativt är förslaget om att stoppa in ytterligare en gris per grisbox och att de vill sänka avvänjningsåldern för smågrisarna, säger Johan Beck-Friis som är veterinär och informationschef på Sveriges veterinärförbund. Det kan visa sig att det blir torrt kött och en segare smak. Men framför allt är det en fråga om djurens välbefinnande och möjligheter till naturligt beteende under sin uppfödningsperiod.

Mattias Espert, vice ordförande för Sveriges grisföretagare, har varit med och jobbat fram de nya förslagen. Enligt honom är syftet att göra livet bättre både för bönderna och för grisarna.

– Lönsamheten spelar roll, absolut. Men vi tittar ju inte på förslag som skulle försämra djuromsorgen eller öka dödligheten på något sätt, säger Mattias Espert.

Reglerna ska provas på tio gårdar innan resultatet utvärderas av Jordbruksverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125