23948sdkhjf

Grisproducenterna vädjar till handeln

Vill se gemensamma lösningar för att bära kostnaderna.

De svenska grisproducenterna har fått se sina kostnader öka dramatiskt den senaste tiden på grund av allt från priset på foder och el till covid-19 och svinpest. Sveriges Grisföretagare har därför skickat ett öppet brev till handeln med uppmaningen om att stötta producenterna och ta ett gemensamt ansvar för svenskt griskött i framtiden.

– De skenande kostnaderna för att producera griskött i Sverige har blivit så akut att det snart är ohållbart för många svenska grisproducenter att fortsätta producera griskött. Samtidigt ser vi, glädjande nog, en ökad efterfrågan på svenskt griskött hos konsumenterna, säger Mattias Espert, ordförande för branschorganisationen Sveriges Grisföretagare i en kommentar.

Sveriges Grisföretagare anser att situationen idag är akut och för att säkra framtiden måste avräkningspriset på svenskt griskött framöver följa kostnadsutvecklingen för produktionen, vilket det inte gör idag.

Ett exempel på åtgärder som Sveriges Grisföretagare skulle vilja se är vad som hänt i Tyskland där stora livsmedelskedjor som Aldi, Edeka och Rewe beslutat att endast sälja kött som uppfyller de så kallade ”5xD”-kraven vilket innebär att grisköttet ska komma från grisar som är född, avvanda, uppfödda, styckade och paketerade i Tyskland. Det skulle kunna jämföras med den svenska märkningen ”Kött från Sverige”.

– Vi tror att konsumenterna förväntar sig att vi tar ett gemensamt ansvar för att vi även fortsättningsvis ska ha svensk mat på bordet. Vi tror också att de är villiga att betala lite extra för ett kött som är producerat i Sverige, säger Mattias Espert.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093