23948sdkhjf

De kan bli Årets matbluff – priset ingen vill vinna

Bland de sex produkter som kan röstas fram till Årets matbluff hittas bland annat en hajpad energidryck och en rad emv-artiklar.

I dag klockan 15 öppnades omröstningen för vilken ”bluff” som tar hem Äkta varas anti-pris. Omröstningen görs för nionde gången och bland de nominerade hittas bland annat kalvfond innehållandes mestadels kyckling, ”hembakat” bröd från fabrik och funktionsdryck från södra Sverige som marknadsförs som norrländsk.

Totalt fick juryn in 288 nomineringar detta år, näst flest någonsin.

– Det har sett bra ut. Det är inte rekord men nästan, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare och jurymedlem i Äkta vara, till Food Supplys systersajt Fri Köpenskap.

Ser ni några trender?

– Jag ser ingen tydlig trend åt något håll utan vissa av de här sakerna är sådant som kommit upp tidigare, och vissa är lite nyare varianter.

Ett exempel på en sorts ny variant av en gammal företeelse är Eldorados äppelkaka som innehåller cirka ett halvt gram äpple per kaka.

– Det här med att det är väldigt lite av en ingrediens är klassiskt när det är en dyr ingrediens, men om man tar äppelkakan till exempel så brukar ju inte äpple räknas som en dyr och exklusiv ingrediens.

Sticker något särskilt ut i år?

– Det kan man inte säga, men de här är bra representanter för olika typer av bluffar. Om man tar granolan till exempel så är det ju väldigt vanligt nu för tiden att det står ”utan tillsatt socker”. Men vad är socker? Många uppfattar det som att den är sötad på ett annat sätt, via till exempel sötningsmedel som inte har några kalorier. Men i det här fallet är det sirap. Man kan tillverka socker av många olika råvaror. I Sverige är det tradition att man gör det från sockerbeta och i många andra länder är det från sockerrör. Men man kan göra det från havre också, och det har man gjort här och passar på att kalla det för att det inte är "tillsatt socker". Fast att det i princip är socker som vanligt men en annan sorts råvara.

Coops kalvfond och Icas bröd "Hembakat", är andra finalister som exemplifierar mer utbredda fenomen, menar Björn Bernhardsson.

– Det ser man lite då och då att det snålas på något. Tillverkaren gör en kycklingbuljong, sen tar man den och häller i lite kalvarom och kallar det kalvfond fast det egentligen domineras av kycklingråvara.

– När det gäller brödet är det väl att värna om ordet "hembakat" som begrepp. Betyder det ingenting? Det har alltid betytt någonting men om storindustrin kallar något för hembakat, har man då eroderat hela betydelsen av ordet?

Röstningen är nu öppen till och med 22 januari. Den 24 januari avslöjas "vinnaren" av anti-priset.

FINALISTER TILL ÅRETS MATBLUFF 2023

Frebaco kvarn – Rostad granola

"Utan tillsatt socker" står det på framsidan, samtidigt som granolan faktiskt har sötats med en sirap tillverkad av havre. Denna havresirap består till drygt hälften av sockerarter, vilket gör den ungefär lika sockerrik som kolasås. Resultatet blir att sockerhalten i granolan landar på 12g per 100g, vilket inte kan sägas vara särskilt lågt. 

Ingredienser: Havregryn 72%, havresirap, potatisstärkelse, torkade äpplen 4%, frystorkade jordgubbar 1,9% (jordgubbar, solrosolja), rapsolja, salt, vaniljarom 0,85% (arom, vaniljextrakt).

Coop – Kalvfond

Trots att det är en koncentrerad fond innehåller den bara 0,4% kalv, i form av kalvköttspulver. Den innehåller dock desto mer av annat. Förvånande nog kycklingskinn, kycklingkött, kycklingbuljong, men även så kallad kalvarom, jästextrakt och en hel del annat. Om man inte tyckte att det var lite med 0,4% så ska man komma ihåg att den koncentrerade fonden ska späs cirka 20 gånger innan den används. 

Ingredienser: Vatten, salt, kalvarom, maltodextrin, socker, modifierad majsstärkelse, jästextrakt, kyckling (kycklingskinn, kycklingkött, kycklingbuljong, salt, antioxidationsmedel (E392), syra (E330), tomatpulver, lökpulver, kalvköttspulver 0,4% (kalvkött: EU), salt, antioxidationsmedel (E392), konserveringsmedel (E202, E211), stabiliseringsmedel (E415).

Ica – Hembakat

Det här brödet är bakat på en fabrik i Halmstad och säljs i butiker runt om i landet. Trots det kallas det för "hembakat". Det är helt enkelt inte sant. Det bakas i en fabrik, inte i någons hem.

Ingredienser: Vetemjöl, rågmjöl, vatten, skållning och surdeg (vetemjöl, rågmjöl, vatten, kornmalt), kornmalt, sirap, rapsolja, jäst, salt.

Ica – Lakritspinne

Lakrits framställs av lakritsrot. På denna förpacknings framsida nämns lakrits inte mindre än fyra gånger. Men varken överdraget, kärnan eller de så kallade "lakritsbitarna" innehåller någon lakrits. Smaken i kommer istället från aromer och färgen från vegetabiliskt kol. Ingenstans står det att det skulle handla om "med smak av lakrits" eller liknande. Dessutom kallas själva glassen för "gräddglass", trots att den innehåller smör istället för grädde, vilket dock verkar vara tillåtet enligt de regler som branschen själva har bestämt.

Ingredienser: Socker, vatten, vegetabiliska oljor (kokosnöt, raps, shea) i varierande proportion, skummjölk, smör, mjölkprotein, glukossirap, salmiak (ammoniumklorid), emulgeringsmedel (E471, E322), stabiliseringsmedel (E412, E410), färgämne (E153), kakaosmör, naturliga aromer, salt, skummjölkspulver.

Eldorado – Äppelkaka

Denna äppelkaka innehåller väldigt lite äpple. Visserligen innehåller den 13% äppelfyllning, men denna består nästan helt av socker, vatten, tillsatser och aromämne. Mängden äpple har tillverkaren gömt undan längre ner, efter uppräkningen av ingredienserna och de allergener som produkten kan innehålla spår av. Där kan man läsa att det endast är 0,9% äpple i kakan. Alltså mindre än 2 gram i hela förpackningen eller endast ett halvt gram i per kaka. Är det en vara "att lita på", som det står på framsidan? 

Ingredienser: Socker, vetemjöl, margarin (vegetabiliskt fett (palm, raps, kokos), vatten, salt, emulgeringsmedel (E471 (vegetabiliskt)), surhetsreglerande medel (E330), naturlig arom, vitamin A), äppelfyllning 13% (socker, vatten, glukossirap, äpple, förtjockningsmedel (E401, E440), surhetsreglerande medel (E330, E333), kanel, konserveringsmedel (E202), arom), ägg, aprikoskärnor, kanel, fuktighetsbevarande medel (E422), äggpulver, konserveringsmedel (E202, E281), bakpulver (E450, E500), majsstärkelse, glukossirap. Innehåller 0,9% äpple.

Latitude 65 – Norrsken

Norrland har blivit inne. Den här funktionsdrycken gör allt för att framstå norrländsk. Den heter "norrsken", är "från norrländska breddgrader" och"skapad i Jörn", en liten ort i Västerbotten på den 65:e breddgraden, vilket är det som varumärket syftar på. Det finns bara ett problem. Den är i själva verket tillverkad på en helt annan plats, enligt den senaste uppgiften i Småland. Om detta nämns inte ett ord, varken på burken, på företagets hemsida eller i sociala medier. Råvarorna kommer inte heller från Jörn (eller Norrland), däremot ligger kontor och lager på orten. Samma sak gäller företagets andra smaker. Det borde dessutom stå "med smak av" äpple och päron, eftersom den bara är smaksatt med aromer.

Ingredienser: Vatten, kolsyra, aromer, surhetsreglerande medel (citronsyra,natriumsalter av citronsyra), koffein, sötningsmedel (sukralos), niacin, vitamin B6,folsyra, biotin.

Årets matbluff

Antipriset Årets matbluff delas ut av konsumentföreningen Äkta vara. Omröstningen hölls första gången i januari 2016, med kandidater insamlade under 2015. I år delas det ut för nionde gången. Inspirationen kom från den internationella konsumentorganisationen Foodwatch, som delar ut ett liknande antipris.

Årets matbluff utses i efterskott. Årets matbluff 2023 avser den värsta bluffen under förra året, men delas alltså ut nu i januari 2024.

En matbluff är en produkt som på något sätt vilseleder konsumenten. Ofta handlar det om att man ger sken av en sak på förpackningens framsida, som inte stämmer överens med innehållet. Ibland är bluffarna rent av olagliga, men ofta är de det inte.

Årets jury bestod av:
- Daniella Bergman, kommunikatör och styrelseledamot Äkta vara
- Björn Bernhardson, verksamhetsledare och grundare Äkta vara
- Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter
- Sebastien Boudet, bagare och matinspiratör
- Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare
- Christina Möller, matprofil och styrelseledamot Äkta vara
- Mats-Eric Nilsson, författare, journalist och grundare Äkta vara
- Cajsa Nolander, medlemsrepresentant

Äkta Vara

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095