23948sdkhjf

Ökat investeringshopp inom djurproduktion

Men inte tillräckligt hög för att bibehålla långsiktig produktion, enligt Jordbruksverkets beräkningar.

Intresset för att förpröva stallplatser, det vill säga där länsstyrelsen granskar byggnadsplanerna på förhand så att djurskyddsreglerna uppfylls, är en god värdemätare kring hur stor investeringsviljan är i svensk animalieproduktion. Det framgår av ett pressmeddelande från Jordbruksverket.

Det låga intresset för förprövningar under 2022 berodde sannolikt på att det var det sista året för budgetperioden för den svenska jordbrukspolitiken 2014–2022. Därmed kan företag ha valt att invänta den nya budgetperioden för att få längre tid på sig att utnyttja de investeringsstöd som finns för ny-, till - och ombyggnader av stallar.

Under förra året ökade antalet förprövade stallplatser inom i stort sett alla av jordbrukets produktionsdjur med undantag för slaktgrisar och slaktkycklingar. Antalet stallplatser för mjölkkor har inte varit så stort på mer än tio år och för dikor är antalet platser det högsta på fem år. 

Men trots att antalet förprövade platser har ökat når det inte upp till det behov som krävs för att produktionens storlek ska vara långsiktigt hållbar, då det krävs en investeringsnivå 20 000 platser per år, menar myndigheten. Investeringsvolymen 2023 uppgick till knappt 13 000 platser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078