23948sdkhjf

Scandi Standard når ”historiska nivåer”

Omsatte över 13 miljarder kronor 2023. Men tappade i sista kvartalet, jämfört med samma period förra året.

Kycklingproducentens nettoomsättning fjärde kvartalet minskade i jämfört med samma period 2022. Däremot ökade rörelseresultatet (ebit) till 105 (99) miljoner kronor, med motsvarande en marginal på 3,5 (3,2) procent.

– Resultatförbättringen för Scandi Standard fortsatte under fjärde kvartalet, som är det säsongsmässigt svagaste kvartalet på grund av julhelgerna. Efter en lång period med betydande prisökningar för att motverka kostnadsinflationen börjar marknadsförhållandena normaliseras och priserna på viktiga insatsvaror avtar, kommenterar Jonas Tunestål, vd och koncernchef för Scandi Standard.

Nettoomsättningen för 2023 uppgick till 13 014 (12 119) miljoner kronor.

Vidare säger han att ökad lönsamhet, förbättrade marginaler, en stark balansräkning och normaliserade marknadsförhållanden utgör en god grund för att fortsätta vår tillväxt- och lönsamhetsresa i linje med våra antagna finansiella mål.

– Det är glädjande att kunna konstatera att de operationella och finansiella åtgärder vi har vidtagit har ökat lönsamheten under 2023 till historiska nivåer.

Ready-to-cook (RTC) rapporterade en omsättningstillväxt om fem procent till 2 278 (2 164) miljoner kronor under fjärde kvartalet. Rörelseresultatet förbättrades till 77 (31) miljoner. Det beror främst på ökad försäljning, lägre priser på insatsvaror och en lönsamhetsförbättring i den danska verksamheten.

Styrelsen föreslår en fördubbling av aktieutdelningen, till 2,30 kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094