23948sdkhjf

Hälften kött och hälften växtbaserat – ”Ser en tydlig trend”

Kötthybriden tar fäste. Även Felix satsar och lanserar köttbulle med hälften ärta.

På uppdrag av regeringen har Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten tagit fram nya mål för att uppnå en mer hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion i Sverige. Ett av de nya målen är att köttkonsumtionen ska minska med 30 procent till år 2035. Ett sätt att minska köttkonsumtionen är att byta ut en del av köttet till ett växtbaserat alternativ.

Felix nya produkt, Nötköttbulle med ärta, är ett exempel på en sådan lösning. Orkla har minskat mängden kött och ersätt den mängden med ärtprotein.

– Vi ser en tydlig trend som växer fram i form av ”plant forward” i stället för plant based. Plant forward innebär att kött kan fortsatt finnas med, men basen är framförallt grönsaker och baljväxter, vilket är bra för både klimatet och för hälsan. Våra hybridprodukter svarar väldigt bra på den nya trenden och är en väg till mer grönt och växtbaserat för fler barn och vuxna, kommenterar Kristina Fransson, direktör för Orkla foodsolutions på Orkla Foods Sverige.

Den nya köttbullen består av svenskodlad ärta och svenskt nötkött och kommer till en början lanseras för restaurang- och storhushållsmarknaden.

Någon som tror starkt på dessa hybridprodukter är Jessie Sommarström som vann Årets Kock 2022. Förra året prisades hon för årets rätt med sin köttbulle tillverkad av hälften färs och till hälften svenska baljväxter.

– Det är ett bra första steg. Man har ju provat att köra till exempel vegetarisk måndag eller varannan dag, men det är inte så människor funkar. Jag tror att det här är ett bättre sätt, säger Jessie Sommarström, till DN.

Andra producenter som redan har anammat den nya trenden är bland annat Axfood som i våras lanserade sin färs med lika mycket grönsaker som nötkött. Även Urban Deli har börjat med att blanda vegofärs i sina köttbullar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094