23948sdkhjf

Polisräd visade på missförhållande inom äggbranschen – ”Väldigt utsatt personal”

Det råder stora missförhållande för personalen i delar av äggbranschen menar polisen.

I februari genomfördes en stor polisinsats på en hönsfarm i Halland. Inspektionen genomfördes på natten och då gäller det särskilda regler för hur man får jobba på nattetid, förklarar Helena Lans på polisens nationella operativa avdelning NOA, till P4 Halland.

– Det är arbetsmiljöverket som tittar på det här. Så de utreder nu om de har brutit mot arbetstidslagen. Om man jobbar natt ska man också ha kollektivavtal.

Personal som var anställd av ett utländskt företag saknade skyddskläder när inspektionen genomfördes. Helena Lans förklarar vidare att bland annat brister i arbetstillstånd är vanligt hos utländsk personal, något som de upptäckt på flera anläggningar.

– Frågan är vilka villkor de arbetar under. Det har vi mött vid flera anläggningar också, att det är väldigt utsatt personal, säger Helena Lans på polisens nationella operativa avdelning NOA.

Arbetstidslagen

Arbetstidslagen har regler om hur mycket man får arbeta per dygn, per vecka och per år. Den tar upp jourtid och beredskap, vilka raster och pauser man har rätt till och vad som gäller för nattvila.

Arbetstidslagen gäller, med vissa undantag, allt arbete som utförs i Sverige. Lagen gäller oavsett om det är fråga om ett svenskt eller ett utländskt företag, så länge verksamheten bedrivs här.

Källa: Arbetsmiljöverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094