23948sdkhjf

Spaden snart i marken för jätteanläggning

Under våren börjar arbetet med att uppföra en anläggning på 33 000 kvadratmeter för 50 000 slaktgrisar i Skåne.

Fem hektar jordbruksmark, en årsproduktion med 50 000 slaktgrisar och egen foderberedning, det är planen utanför Anderslöv, Skåne, när Stora Markie Gods satsar tillsammans med medinvesteraren och grisföretagaren Mattias Espert. Danska byggföretaget Gråkjærs har valts som samarbetspartners.

– Det här är en historisk order för Gråkjær, och vi är otroligt stolta över att Stora Markie Gods har valt oss som totalentreprenör för det här visionära bygget, säger vd på Gråkjær, Henrik Skaarup, i ett pressmeddelande.

Projektet slår in på ett tresiffrigt, men inte specificerat, miljonbelopp och blir därmed den största jordbruksordern i Gråkjærs historia. Grisanläggningen kommer bli en av Sveriges största.

– Gråkjærs kunskap och expertis i att bygga effektiva stallbyggnader som tar hänsyn till både djur och människor har varit avgörande för oss. Vi kommer att integrera effektiva miljölösningar som kommer att förbättra både arbetsklimatet och djurvälfärden i stallarna samt påverkan på miljön, kommenterar Mattias Espert valen.

Den nya anläggningen kommer att sträcka sig över fem hektar jordbruksmark och kommer att producera över 50 000 slaktgrisar årligen i hellinjeproduktion. Anläggningen ska täcka alla faser av grisproduktionen, från suggor till gödningsboxar. Man kommer också att ha en egen foderproduktion, vilket gör jordbruket självförsörjande. Bygget beräknas påbörjas våren 2024 och vara klart våren 2026.

– Vi strävar efter att driva en modern och effektiv grisproduktion som ligger i framkant när det gäller lönsamhet, effektivitet och miljö. Kombinationen av stallar och foderproduktion innebär att alla processer samlas på en plats, vilket kommer att skapa synergier och optimera vår produktionskedja. Jag ser fram emot att bygga vidare på det starka samarbete vi haft med Gråkjær under projektets planering, säger Patrik Viktorsson, inspektor på Stora Markie Gods.

See KPIs and other articles about:
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.163