23948sdkhjf

Rekordstor död i norska laxodlingar – ”enorma förluster”

Över 60 miljoner laxar i norska nätkassar, visar årlig rapport.

Sverige har tagit efter Norge och storsatsat på fiskodlingar, bland annat i Glissjöberg i Härjedalen och i Åre är planerna i rullning. Norge står idag för mer än hälften av all odlad lax som äts i hela världen och förra året exporterades lax för drygt 122 miljarder norska kronor, vilket var nytt rekord.

Men även ett annat rekord har slagits. Förra året dog 62,8 miljoner laxar i odlingarna, vilket motsvarar var sjätte lax, det visar norska Veterinärinstitutet årliga rapport.

Dödligheten har granskats som visar att olika infektionssjukdomar, skador och trauma samt ”okänd orsak” är de största orsakerna till att laxarna dör.

– Det är enorma förluster, säger Ingunn Sommerset, sektionsledare på Veterinärinstitutets avdelning för akvatisk biosäkerhet och redaktör för Fiskhälsarapporten, till DN.

– Vi hoppas att rapporten ska leda till att det blir tydligare regler för hur fisken hanteras. Vi tar vilda djur och stoppar dem i en odlingskasse och då är det vårt ansvar att se till att de har det så bra som möjligt.

Bland annat laxlusar är ett problem i laxodlingar.

– Det finns 450 miljoner atlantiska laxar i odlingskassar längs norska kusten. När det är så många trivs lusen. Det blir nästan som lusfabriker, säger Ingunn Sommerset.

Laxen får ha ett visst antal löss, men när antalet överskrids måste fisken avlusas. Det görs genom att spola fisken i vatten som får vara högst 34 grader, men det är temperaturer som laxen inte trivs i då den inte gillar temperaturer över 20 grader.

Vissa laxar blir så påverkade av lusbehandlingen att de inte överlever många dagar efter behandlingen. Då slaktar odlarna fisken direkt. Hur många som nödslaktas finns det ingen statistik på.

– Vi har inte de siffrorna och det ser vi som ett problem. Vi borde veta hur behandlingen påverkar laxen men nu kamoufleras de siffrorna. Det är en fråga som vi lyfte i förra årets rapport och nu lyfter vi den igen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078