23948sdkhjf

Lantmännen investerar ytterligare 100 miljoner i spannmålsexporten

Lantmännen storsatsar på Sveriges spannmålsinfrastruktur, denna gången i hamnanläggningen på Djurön.

Nyligen satte Lantmännen spaden i marken för en ny spannmålsanläggning i Uddevalla, en investering värd runt en halv miljard kronor och den största spannmålssatsningen i Sverige sedan 1980-talet. De nya anläggningen beskriver Lantmännen som en av grundpelarna i Sveriges spannmålsinfrastruktur genom utökade exportmöjligheter och högre mottagningskapacitet.

Nu investerar de ytterligare på spannmålsexporten, denna gången i hamnanläggningen på Djurön utanför Norrköping belägen vid Lantmännens spannmålsanläggning. Anläggningen har funnits sedan 1978 och består idag av 20 silos och har en lagringskapacitet på 250 000 ton spannmål. Investeringen om cirka 100 miljoner kronor ha använts för att uppföra en ny båtlastare och hytt intill anläggningens silofastigheter. Målet är att i framtiden kunna lasta fartyg upp till 600 000 ton.

– Att våra medlemmar, aktiva svenska lantbrukare, ska få avsättning för den spannmål de levererar är en del av vårt huvuduppdrag och det är därför mycket glädjande att få inviga den nya båtlastaren och ta upp exportflödena vid anläggningen igen. Det skapar goda möjligheter för svenska lantbrukare och för Lantmännen att kunna lasta fartyg av den här storleken, säger Elisabeth Ringdahl, chef för division Lantbruk, Lantmännen, i pressmeddelandet.

I början av april lämnade Jordbruksverket in utredningen om beredskapslagring till regeringen. Utredningen visade bland annat att spannmålsproduktionen är en viktig pelare för Sverige för att kunna säkra tillgången till mat vid krig eller kris.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094