23948sdkhjf

Orkla mångmiljoninvesterar i ketchupfabriken

Ketchupfabriken i Fågelmara ska bli mer miljövänlig när Orkla investerar 25 miljoner kronor i en ny fossilfri energianläggning.

Orklas livsmedelsfabrik i Fågelmara, där bland annat Felix ketchup tillverkas, är den största ketchupfabriken i Europa. Varje år tillagas 30 000 ton ketchup och dressing. Nu satsar Orkla 25 miljoner kronor på ny energianläggning som ska minska Orklas koldioxidutsläpp från fossila energislag med 2 000 ton per år. Tidigare har fabriken bränt gasol för att framställa ånga, men kommer nu byta till en anläggning som bränner pellets.

– Omställning till förnybar energi kostar, men är oerhört centralt för att vi ska nå våra klimatmål. Vi lever i ett kritiskt decennium för klimatet och med investeringen tar vi ytterligare kliv för att minska vårt och våra produkters klimatavtryck, säger Michael Byman, fabrikschef Orkla Fågelmara, i pressmeddelandet.

Orkla Foods Sverige har som mål att alla företagets anläggningar ska drivas med fossilfri energi senast 2030 och till 2025 ska 60 procent av bolagets energianvändning vara förnybar energi. Den nya energianläggningen i Fågelmara beräknas stå klar sommaren 2025.

– Vi är väldigt glada över att kunna sätta igång arbetet med en förnybar energianläggning här i Fågelmara och att vi redan nästa år räknar med att ha fossilfri tillagning av ketchup och dressing, säger Michael Byman, fabrikschef Orkla Fågelmara.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.049