23948sdkhjf

Mjölkbönder vill ta mer ansvar för betet

Mjölkbranschen vill ta ett större eget ansvar för mjölkkornas bete.
Därför uppdrar Mjölkdelegationen till LRF Mjölk att verka för att dagens detaljerade föreskrifter i Djurskyddsförordningen ersätts av branschens eget betesprogram. Mjölkdelegationen utgår ifrån att betesdriften fortsatt kommer att bygga på en förordning, det vill säga grundas på regeringens beslut.

- Betet är viktigt för djurvälfärden och konsumenternas förtroende för mjölkproduktionen, säger Gunnar Pleijert, ordförande i Mjölkdelegationen i ett pressmeddelande.

- Vi vet att svenska mjölkbönder generellt tycker att betesdriften på den egna gården fungerar bra, men många upplever att kraven på dokumentation och kontroll är väl krångliga. Och då tror vi att branschen, med sin kunskap om det moderna mjölkföretagets behov, är bäst lämpad att följa upp hur betesdriften fungerar, säger Gunnar Pleijert.

Mjölkföretagare följer lagen
En färsk undersökning visar att landets mjölkföretagare över lag uppfyller de reglerade betestiderna med god marginal. En majoritet, 86 procent, uppger att de skulle ta ut korna på bete lika mycket som idag även om man tog bort lagstiftningen och beteskravet.

Mjölkdelegationen föreslår också att det ska finnas möjlighet för företag att uppfylla djurskyddsförordningens målsättning om god djurvälfärd på annat sätt än bete genom att ansöka om att få ingå i ett kontrollprogram för säkerställande av god djurvälfärd. Kontrollprogrammet ska Jordbruksverket godkänna.

- Jag väckte frågan om betesdriften vid ett möte med mjölkbönder i januari, där även landsbygdsministern deltog, säger Helena Jonsson, ordförande i LRF.

- LRF Mjölk har gjort ett grundligt och konstruktivt arbete med att undersöka de möjligheter som finns. Nu hoppas jag på en fortsatt dialog med Eskil Erlandsson utifrån Mjölkdelegationens förslag.
Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142