23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Olika salthalt i samma livsmedel

Det är dubbelt så mycket salt i ICAs frysta kycklingfilé som i Coops.

Det finns mer än dubbelt så mycket salt i vissa livsmedelsprodukter jämfört med andra produkter av samma slag. Det konstaterar Konsumentföreningen Stockholm (KfS) efter att ha granskat salthalten i hundratals livsmedel i de svenska butikshyllorna.

– Fem gånger mer salt i Lidls potatismos än i Icas. Tre gånger så mycket salt i Coops Branflakes som i Willys Garant. Nästan dubbelt så mycket salt i rökt Lönnebergaskinka som i ICAs och Coops skinka. Dubbelt så mycket salt i Citygross pytt i panna som i Coops. Det är stor skillnad på hur mycket salt det är i olika varumärken, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på KfS i ett pressmeddelande.

Möjligheter för livsmedelsindustrin

– Vår undersökning visar att det finns stora möjligheter för industri och handel att dra ner på saltet i många av sina produkter. Allra mest salt hittade vi i en färdiglagad fryspizza och en oxpytt. En enda portion kan ge oss över sex gram salt vilket är mer än vad vi bör äta på en hel dag, säger Louise Ungerth.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078