23948sdkhjf

Allt fler svenska gårdsnamn i tävlingsrecepten till Årets Kock

Fler av de tävlande kockarna vill visa att de tävlar med ingredienser från Sveriges bönder.
Viljan att använda gårdsnamn i tävlingsrecepten till Årets Kock ökar. Idag väljer fler av de tävlande kockarna att visa att de tävlar med ingredienser från Sveriges bönder jämfört med för några år sedan.

Intresse för den svenska bonden
Rödbetskrasse från Ugglarps Grönt, getfärskost från Vilhelmdals mejeri eller kotlettrad från Stommen Lång. Det är bara några av exemplen på råvaror från namngivna gårdar som de tävlande kockarna använder. Och de inskickade tävlingsbidragen visar på ett tydligt intresse för den svenska bonden.

– Under de senaste fem åren ser vi en stadig ökning av namngivna svenska gårdar i tävlingsbidragen. Kocken och bonden har börjat hittar varandra på riktigt, säger Årets Kock generalen Hanna Halpern i ett pressmeddelande.

Förstärka kopplingen mellan bonden och kocken
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, arbetar med Årets Kock för att förstärka kopplingarna mellan bonden, kocken och maten. Svenska bönder kan leverera bra och säkra råvaror samtidigt som kockarna kan tala om hur, var och av vem maten har producerats.

– Gemensamt för både bonden och kocken är deras engagemang i råvarorna och arbetet med smakupplevelser. Det handlar bland annat om bra omsorg om djur och natur, något som får maten vi äter att smaka extra gott. Svenska råvaror från landets bönder får en nyckelroll i mästerskapet, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.

Samlat på webben
LRF har samlat alla gårdar som kockarna hämtat råvaror på webben.

– Det här är ett kvitto på att vi bönder gjort mat vi kan vara oerhört stolta över. Dessutom är det en möjlighet för fler kockar att hitta bönder som de kan göra affärer med, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.
Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078