Under de senaste 12 månaderna har mjölkinvägningen ökat i nio av landets 21 län. Det visar LRF Mjölks årliga strukturrapport. Rapporten visar också att landets totala mjölkinvägning i år har stabiliserats och ligger kvar på samma nivå som under motsvarande period 2011/12.
- Efter en lång och tuff period för branschen är det glädjande att se att mjölkproduktionen har stabiliserats och till och med ökat i vissa delar av landet. Under september var landets totala mjölkinvägning 1,7 procent högre än under samma månad i fjol. Den positiva utvecklingen förväntas hålla i sig under resten av året, säger Lennart Holmström, expert på mejerimarknad och statistik i ett pressmeddelande.
Mest har mjölkinvägningen ökat i Blekinge, Skåne och Kalmar län, medan Stockholms och Västmanlands län är de län som har störst nedgång i mjölkinvägningen. Landets mjölktätaste kommun är Borgholm med 8 149 kg mjölk per invånare. I Sverige som helhet är siffran 2 979 kg mjölk per invånare.
Det genomsnittliga mjölkföretaget levererade 602 ton mjölk under det senaste året. Det placerar Sverige på en nionde plats i EU är det gäller medelleverans per gård. De största genomsnittsgårdarna finns i Slovakien, Tjeckien och Danmark.
Nästan 13 procent av landets mjölkmängd är ekologisk. Under det senaste året har produktionen av ekologisk mjölk ökat med 1,5 procent. Störst andel ekologisk mjölk produceras i Örebro, Uppsala, Västmanlands och Stockholms län. I dessa än kommer mellan 24 och 29 procent av mjölken från ekologiska mjölkföretag.
Färre men större gårdarI september 2013 fanns det 4 683 aktiva mjölkföretag. På ett år har antalet minskat med 308 st. Samtidigt blir andelen större gårdar allt fler. De nästan 730 mjölkgårdarna som det senaste året levererat mer än 1 000 ton mjölk svarar nu för 45 procent av landets mjölkleveranser. De största gårdarna finns i Halland, Skåne och Kalmar län.