23948sdkhjf

Mjölken ökar i 9 av 21 län

Mjölken ökar i nästan hälften av landets län
Under de senaste 12 månaderna har mjölkinvägningen ökat i nio av landets 21 län. Det visar LRF Mjölks årliga strukturrapport. Rapporten visar också att landets totala mjölkinvägning i år har stabiliserats och ligger kvar på samma nivå som under motsvarande period 2011/12.

- Efter en lång och tuff period för branschen är det glädjande att se att mjölkproduktionen har stabiliserats och till och med ökat i vissa delar av landet. Under september var landets totala mjölkinvägning 1,7 procent högre än under samma månad i fjol. Den positiva utvecklingen förväntas hålla i sig under resten av året, säger Lennart Holmström, expert på mejerimarknad och statistik i ett pressmeddelande.

Borgholm mjölktätast
Mest har mjölkinvägningen ökat i Blekinge, Skåne och Kalmar län, medan Stockholms och Västmanlands län är de län som har störst nedgång i mjölkinvägningen. Landets mjölktätaste kommun är Borgholm med 8 149 kg mjölk per invånare. I Sverige som helhet är siffran 2 979 kg mjölk per invånare.

Det genomsnittliga mjölkföretaget levererade 602 ton mjölk under det senaste året. Det placerar Sverige på en nionde plats i EU är det gäller medelleverans per gård. De största genomsnittsgårdarna finns i Slovakien, Tjeckien och Danmark.

Ekologisk mjölk ökar
Nästan 13 procent av landets mjölkmängd är ekologisk. Under det senaste året har produktionen av ekologisk mjölk ökat med 1,5 procent. Störst andel ekologisk mjölk produceras i Örebro, Uppsala, Västmanlands och Stockholms län. I dessa än kommer mellan 24 och 29 procent av mjölken från ekologiska mjölkföretag.

Färre men större gårdar
I september 2013 fanns det 4 683 aktiva mjölkföretag. På ett år har antalet minskat med 308 st. Samtidigt blir andelen större gårdar allt fler. De nästan 730 mjölkgårdarna som det senaste året levererat mer än 1 000 ton mjölk svarar nu för 45 procent av landets mjölkleveranser. De största gårdarna finns i Halland, Skåne och Kalmar län.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094