23948sdkhjf

Rekordhöga avräkningspriser på mjölk

Rekordhöga avräkningspriser stärker mjölkbondens ekonomi.
Stigande avräkningspriser och sjunkande foderkostnader gör att lönsamheten för svenska mjölkföretag har förbättrats avsevärt. För en typisk mjölkgård med konventionell produktion är nettot mjölkintäkt minus foder nu det bästa sedan 2008. Det visar årets fjärde Mjölkekonomirapport från LRF Mjölk.

Sjunkande foderpriser
Efter en längre period med mycket dålig lönsamhet så har ekonomin för mjölkföretagen nu börjat återhämta sig. Det är framförallt de mycket höga foderkostnaderna i kombination med ett lågt avräkningspris som har legat till grund för den dåliga lönsamheten. Men under hösten har avräkningspriset stigit till rekordnivåer samtidigt som foderkostnaderna sjunkit, vilket inneburit att nettot mjölkintäkt minus foder har stigit markant.

- Den förbättrade lönsamheten som nu råder kan, om inget oförutsett inträffar, ligga kvar på den höga nivån ett tag framöver. Men ska de svenska mjölkföretagen nå en mer hållbar ekonomisk situation och kunna återhämta eftersatta investeringar och underhåll på gårdarna så krävs det dock en god lönsamhet under en längre period, säger Clara Secher, expert lönsamhet, LRF Mjölk i ett pressmeddelande.

En fortsatt stor global efterfrågan på mejeriprodukter och goda spannmålsskördar talar för en stabil ekonomisk utveckling för svenska mjölkföretag. De höga avräkningspriserna på mjölk väntas dock öka mjölkproduktionen världen över, vilket i sin tur kan leda till att mjölkpriserna åter sjunker något.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094