23948sdkhjf

Goda Gotland levererar till Birka Cruises

Goda Gotland inleder stort samarbete med Birka Cruises.
Birka Cruises lanserar ett omfattande samarbete med gotländska kött- och grönsaksproducenter som en del av kryssningsprogrammet under våren 2014. Samarbetet med Goda Gotland, lokala gårdar och odlare är ett positiv steg i utvecklingen av den kulinariska upplevelsen ombord.

Närproducerat
Under det senaste året har Birka Cruises storsatsat på kvalitetsråvaror från närliggande producenter och anpassat menyerna efter säsong. Nu etablerar kryssningsfartyget ytterligare matsamarbeten, denna gång med utvalda gårdar och odlare på Gotland.

− Merparten av våra gäster reser med oss för matupplevelsens skull. Därför ligger det i vårt största intresse att vår mat bottnar i bra råvaror. Vi vill gynna lokala producenter och då känns det naturligt att vända sig till Gotland, inte minst med tanke på den viktiga roll ön har i vårt program, säger Satu Andersson, VD för Birka Cruises i ett pressmeddelande.

Från gård och bryggeri
Samarbetet inleds med ”Ejmunds Matfest”, en fest som pågår flera veckor ombord där gästerna får njuta av kvalitetskött från Ejmunds Gård. Råvaror och primörer som serveras under perioden april-juni kommer även från Stenhuse Gård, Tollby Gård och Gotlands Bryggeri. En specialkomponerad primörtallrik, med enbart primörer från Gotland, blir utmärkande på menyn under
säsongen.

- Primörvåren med alla härliga primörer är speciell för oss gotlänningar, så det är extra roligt att samarbetet med Birka Cruises inleds med just primörer. Gotlands kalkrika jordar, många soltimmar och örtrika betesmarker ger speciell smak på kött och grönsaker. Vi har länge jobbat hårt för att sätta Gotland på gastronomikartan, sprida kännedom om våra gårdar och den kvalitet vi står för. Nu börjar vi se resultatet av vårt slit. Utmärkelsen utnämningen ”Gotland årets matlandethuvudstad i Sverige 2013” är ett av de exempel som vi är väldigt stolta över, säger Landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Arrangerar marknad
Maten kommer fortsatt hamna i stort fokus på Birka Cruises under våren. Inte bara på menyerna utan resenärerna kommer även att få lära känna Gotland som matland genom inspirationskällor ombord och i terminalen, föreläsare, representanter från gårdarna och genom boken ”Gotland är mat” som innehåller både kunskap om Gotlands odlingsförhållande och primörrecept.

− Vi tillägnar också primörerna en helt egen kryssning – Primörkryssning – som sker den 12 juni. Det är en långkryssning med 100 % fokus på primörer och utflykter i samarbete med Gotland Excursion till de gårdar på Gotland som vi samarbetar med. Visby Centrum kommer också att arrangera en ”Primörmarknad” med anledning av vårt anlöp och samarbete med Goda Gotland. Det blir en unik upplevelse för alla matentusiaster, säger Satu Andersson.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094