23948sdkhjf

Östersundsföretag utmanar barnmatsjättarna

ChildFoodFactory i Östersund vill utmana världens burkmatsjättar.
Genom frysta portioner med ekologiskt hållbar barnmat utan tillsatser, vill företaget ChildFoodFactory i Östersund utmana världens burkmatsjättar. Nu lanseras Min Barnmat i Åres och Östersunds kommuner.

– Alla som har provsmakat, både vuxna och barn, ger Min Barnmat tummen upp. När lanseringen i Östersund och Åre kommuner är klar, står en Sverigelansering på tur. Sen hoppas jag att vi är på god väg mot en barnmatsrevolution, säger Catharina Sundqvist, vd på ChildFoodFactory i ett pressmeddelande.

Svenska råvaror
ChildFoodFactory med säte i Östersund, har under ett par års tid och i största hemlighet, jobbat med att ta fram en barnmatsprodukt med fokus på god smak och äkta råvaror från svenska bönder. Min Barnmat är ännu inte ekologiskt certifierad, men råvarorna som används är ekologiska och fisken är miljömärkt med MSC. Även förpackningen är tillverkad på ett hållbart sätt.

– Jag fick idén när jag själv var småbarnsmamma. Varför ska de vi älskar mest nöja sig med mixad mat på burk, medan vi vuxna utan att blinka gärna betalar för en lunch på restaurang? Min bakgrund inom livsmedelsproduktion gjorde att jag ville se om jag kunde ändra på vad som finns i butikernas barnmatshyllor, säger Catharina Sundqvist.

Alternativ till burkmaten
Min Barnmat är frysförpackad med var smak för sig, vilket gör att smaker och näringsämnen bevaras på bästa möjliga sätt. Varje förpackning innehåller en måltid av fyra varierande smaker inklusive efterrätt. I dag finns sju olika måltider med fisk, kyckling, nötkött och fläskkött att välja mellan.

– Jag vet att många småbarnsföräldrar vill ha ett alternativ till burkmaten. Och vissa kanske vill krydda maten själva. Den kunskap som idag finns kring barns matvanor och smakutveckling, visar att små barn behöver lära sig en smak i taget. Det har vi tagit fasta på, säger Catharina Sundqvist.

En annan mycket viktig ambition är att använda råvaror från svenska bönder, för att stötta den inhemska produktionen. Den MSC-certifierade laxen kommer än så länge från Norge.

Min Barnmat finns hos nya ICA Kvantum, Jamtli Kafé, Pias Café på Länsbiblioteket och Hos Andreas (restaurangen i Åhlénshuset) i Östersund, samt på ICA i Duved. I nästa steg ska Min Barnmat lanseras i svenska storstäder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098