23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Nya Nyckelhålet ännu nyttigare

Mindre salt och socker är några av förslagen till uppdaterade regler för Nyckelhålsmärkningen.

Ännu mindre salt och socker och ännu mer fullkorn. Det är några av förslagen till uppdaterade regler för Nyckelhålsmärkningen som nu går ut på remiss.

- Nu blir Nyckelhålet ännu nyttigare. I uppdateringen har vi utgått från den vetenskapliga utvecklingen men också lyssnat på synpunkter från konsumenterna, säger Anette Jansson, ansvarig för Nyckelhålet på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Få företagen att utveckla hälsosammare mat

Nyckelhålet har två syften. Det ena är att göra det enklare att hitta de hälsosammare alternativen när man handlar mat. Det andra är att öka utbudet av hälsosam mat, så att det finns fler nyttiga alternativ att välja bland.

Nyckelhålet står för mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.

– För att driva på företagen att utveckla hälsosammare mat skärper vi kraven på Nyckelhålsmat successivt. I flingor har till exempel sockerhalten sänkts med 30 procent, säger Anette Jansson.

De nya nyckelhålskraven utgår från näringsrekommendationerna som publicerades i höstas. I de nya kriterierna blir det därför viktigare vilken typ av fett ett livsmedel innehåller än hur mycket fett det finns i maten.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.063