23948sdkhjf

Vadsbo Mjölk är Årets Ekoproducent 2014

Vadsbo Mjölk tog hem utmärkelsen Årets Ekoproducent 2014.
Den ekologiska mjölkproduktionen i stordrift imponerade på juryn och på torsdagskvällen tog Vadsbo Mjölk emot Lantbrukarnas Riksförbunds, LRFs, utmärkelse Årets Ekoproducent 2014 på Ekogalan på Grand Hôtel i Stockholm.

Vadsbo Mjölk utanför Mariestad i Västergötland ägs av åtta lantbruksföretagare som har bevisat något som få trodde var möjligt – att det går att driva ekologisk stordrift där djurvälfärden och betet fungerar lika bra med tusen kor som med tio. Företaget har 1 250 mjölkkor och levererar nästan 10 000 ton mjölk till Arla per år.

– Det känns fantastiskt, det här trodde jag aldrig! För tio år sedan fick jag en fråga om det är möjligt att ha en ekologisk gård med 1000 mjölkkor, och då avrådde jag, men nu står jag själv här, säger Lars Svensson, VD för Vadsbo Mjölk i ett pressmeddelande.

I sin motivering skriver juryn:
”Vadsbo Mjölk är ett företag som har plöjt nya fåror inom många områden. De samarbetar med andra för att få större areal, tillgång på kapital, en bättre arbetsfördelning och minskad sårbarhet. De driver en storskalig ekoproduktion där användande av ny teknik, effektivitet och djuromsorg går hand i hand. Därför anser juryn att Vadsbo Mjölk är en värdig vinnare av Årets ekoproducent 2014.”

– Det är väldigt roligt att få dela ut pris till ett företag som förenar en vision om kretslopp med en framgångsrik affärsverksamhet. Det är inte så ofta man ser ekologiska gårdar i den här storleken och ju fler svenska producenter som kan leverera till den allt större inhemska ekologiska marknaden desto bättre, säger Lotta Folkesson från LRFs riksförbundsstyrelse.

Om Årets Ekoproducent
Utmärkelsen Årets Ekoproducent går till ett företag eller person som utvecklat den ekologiska produktionen eller marknaden på ett innovativt sätt. Vinnaren ska vara en bra förebild och ge inspiration till andra lantbrukare, både inom och utanför den ekologiska produktionen, och vara ett gott exempel på modernt och lönsamt företagande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079