23948sdkhjf

Ökat resultat för Lantmännen

Förbättrat operativt resultat, höjd soliditet, nedskrivning av etanolanläggningen i Norrköping och höjd utdelning för Lantmännen.
Lantmännens resultat för 2013, efter finansnetto och justerat för jämförelsestörande poster, uppgår till 683 MSEK (565MSEK). Under tredje tertialet genomfördes en nedskrivning av värdet på etanolanläggningen i Norrköping med 800 MSEK. Koncernens resultat för helåret efter skatt uppgår till 100 MSEK (412 MSEK).

Lantmännens resultat för 2013, efter finansnetto och justerat för jämförelsestörande poster, är en förbättring med 118 MSEK jämfört med föregående år. Det högre operativa resultatet beror främst på lönsamhetsförbättringar inom division Livsmedel, samt ett avsevärt förbättrat finansnetto.

Kassaflödet för helåret, före finansieringsverksamheten, uppgick till 2,45 miljarder SEK och Lantmännens nettolåneskuld reducerades kraftigt till 4,96 miljarder SEK (7,51 miljarder SEK). Soliditeten vid årets slut uppgick till 42,5 procent (41,5), vilket är den högsta nivån på tio år.

- Vi är ett starkare, mer välfungerande Lantmännen idag än vi var för ett år sedan, och vi har trots nedskrivningen av etanolanläggningen ytterligare stärkt vår finansiella ställning, säger Per Olof Nyman, vd och koncernchef för Lantmännen.

Poster av jämförelsestörande karaktär har påverkat resultatet negativt med 598 MSEK: de största posterna består av en nedskrivning av värdet på etanolanläggningen i Norrköping med 800 MSEK, samt en realisationsvinst om 425 MSEK från försäljningen av Lantmännen Kronfågel.

Nedskrivning av etanolanläggningen och bildande av Scandinavian Standard
Riksdagens beslut att införa nya styrmedel för biodrivmedel i Sverige, och osäkerhet kring den långsiktiga klimat- och energipolitiken i Sverige och EU, bedöms dramatiskt påverka de långsiktiga förutsättningarna för Lantmännens etanolaffär. Som en konsekvens av detta har Lantmännens styrelse beslutat om en nedskrivning om 800 MSEK av anläggningen. Beloppet har till sin helhet belastat resultatet för 2013 och har ingen påverkan på Lantmännens kassaflöde.

Under 2013 genomfördes försäljningen av Lantmännen Kronfågel till det nybildade bolaget Scandinavian Standard, där Lantmännen äger 46 procent. Affären innebar en realisationsvinst om 425 MSEK, samt en minskning av Lantmännens nettolåneskuld med mer än 1 miljard kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078