23948sdkhjf

Orkla flyttar sillproduktion

Orkla flyttar sillproduktion från Finland till svenska Kungshamn.
På grund av ökad konkurrens har Orkla Foods Finlands produktionsvolymer vid anläggningen i Rymättylä i Finland minskat och lönsamheten har kraftigt försvagats. Produktionen av sill i glasburk under finska varumärket Boy kommer därför att flyttas till Orkla Foods Sveriges fabrik i Kungshamn i Bohuslän.

Ökad produktion i Kungshamn
På Orkla Foods Sveriges produktionsanläggning i Kungshamn, där man bland annat producerar klassiker som Kalles kaviar, Abba sill och Grebbestads ansjovis, välkomnar man den utökning i produktion som flytten innebär. Men man känner också med kollegorna i systerbolaget i Finland:

- Vi är förstås glada för satsningen på vår anläggning i Kungshamn. Det här betyder mycket, inte bara för oss som företag och för våra medarbetare här, utan för hela bygden. Samtidigt känner vi med våra kollegor i Finland. Att tvingas lägga ned en verksamhet är självklart tungt för medarbetarna och och vi tänker mycket på våra kollegor vid Rymättylä-fabriken idag. Det vi kan lova är att ta arvet vidare och fortsätta förse den finska marknaden med fantastiska sillprodukter, precis som anläggningen i Rymättylä har gjort, säger Patrik Andersson, VD på Orkla Foods Sverige i ett pressmeddelande.

2,3 miljoner mer burkar
Totalt produceras i dagsläget ca 16 miljoner glasburkar sill per år på Hagabergsfabriken i Kungshamn. Den utökning som nu sker innebär att siffran stiger med 2,3 miljoner burkar. Det innebär en nära 15%-ig ökning av årsvolymen av sill i glasburk.

Den del av Rymättylä-fabrikens produktionsvolym som inte flyttar till Kungshamn, kommer under hösten 2014 att flyttas till Orkla Foods Finlands fabrik i Åbo. Det finns 13 tillsvidareanställda vid Rymättylä-anläggningen. Fyra av dessa kommer att byta placeringsort till Åbo, medan resten av medarbetarna kommer att kunna erbjudas tillfällig anställning i fisk- och grönsaksproduktion. Produktionen vid fabriken i Rymättylä kommer att avslutas under tredje kvartalet 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078