23948sdkhjf

Löfbergs i unikt hållbarhetsprojekt

Löfbergs anlitar solen i unikt hållbarhetsprojekt.
Löfbergs och ClimateWell bygger världens första storskaliga testanläggning av solpaneler för både värme och kyla. Den nya tekniken minskar energianvändning och koldioxidutsläpp och projektet följs med stort intresse av bland annat Europeiska Kommissionen.

- Solen i Karlstad är ett välkänt begrepp och det känns jättekul att få involvera den i ett projekt som lyfter klimatfrågan och som kan få företag och organisationer i hela världen att minska sin klimatpåverkan, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs i ett pressmeddelande.

- Vi är jätteglada över att hittat en partner som precis som oss vill ligga i framkant genom att använda denna innovation för ett ansvarsfullt och hållbart företagande, säger Per Olofsson, vd på Climatewell som utvecklat den nya tekniken.

Första storskaliga testanläggningen i världen
Projektet – som fått namnet SunCool - innebär att en 180 kvadratmeter stor testanläggning byggs på delar av taket på Löfbergs lokaler i centrala Karlstad. Anläggningen beräknas vara i drift i juni 2014. Projektet har en budget på 30 miljoner kronor. EU (Life+) står för ena halvan, Löfbergs och ClimateWell för den andra.

Global potential
De nya solpanelerna är unika på flera sätt. Det handlar dels om teknik och effektivitet, dels om att de enkelt går att installera på befintliga byggnader. Solpanelerna ger dubbelt så mycket energi som dagens lösningar och kan användas för både värme och kyla.

- Den nya tekniken kan minska energianvändningen med 90 procent. När det gäller koldioxidutsläppen skulle de kunna minska med över 300 miljoner ton per år om tekniken används på befintliga fastigheter. Det motsvarar utsläpp från 100 miljoner bilar, säger Per Olofsson.

- Med den här demonstrationsanläggningen hos Löfbergs finns det en enorm potential att tekniken börjar användas över hela världen, säger Per Olofsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125