23948sdkhjf

Arla och Walhorn vill fusionera

Ett förslag har lämnats gällande fusion mellan Arla och Walhorn.
De två bondeägda mejeriföreningarna Eupener Genossenschaftsmolkerei Walhorn (EGM Walhorn) och Arla Foods amba vill fusionera. Styrelserna i de båda föreningarna har i dag skickat ut ett förslag om detta till ägarna. I maj ska bönder i både Arla och Walhorn rösta om förslaget.

Ägs av mjölkbönder
De båda kooperativen ägs av mjölkbönder i flera länder. Arla har cirka 12 600 ägare i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien och Luxemburg. EGM Walhorn har cirka 800 medlemmar i Belgien, Tyskland och Nederländerna.

Världens största mejeriföretag
Arla är världens sjätte största mejeriföretag och har en ambitiös tillväxtplan både i och utanför EU.

- Den föreslagna fusionen ger oss möjlighet att fullfölja våra tillväxtplaner tillsammans med EGM Walhorn. Deras mejeri ligger mellan Arlas anläggningar i Pronsfeld i Tyskland och Nijkerk i Nederländerna. Fusionen kommer att öka vår samlade mjölkmängd i Europa, vilket blir ännu ett viktigt steg i riktningen att uppfylla våra strategiska tillväxtambitioner, säger Åke Hantoft, mjölkbonde och styrelseordförande i Arla i ett pressmeddelande.

Garanti för likvärdigt mjölkpris
Fusionen med Arla betyder att EGM Walhorns ägare är garanterade ett mjölkpris som avräknas efter samma villkor som alla övriga Arlaägare.

- För våra ägare ger fusionen tydliga fördelar. Den säkrar vår framtida tillväxt och en bättre lönsamhet. I Arla får vi en stark partner, som kan stärka vårt kooperativ och er-bjuda mjölkbönderna en säker grund för framtida utveckling, säger styrelseordföranden i EGM Walhorn, Mathieu Dobbelstein.

Genom att fusionera med Arla har EGM Walhorn kvar sin status som kooperativ och en-skilda ägares föreningsdemokratiska rättigheter förblir oförändrade. Därutöver får EGM Walhorn enligt fusionsförslaget fyra platser i Arlas representantskap och en plats i Arlas styrelse.

Omröstning i maj
De respektive representantskapen i Arla och EGM Walhorn ska rösta om fusionsförslaget vid särskilda möten den 13-14 maj. Ett godkännande av fusionen kräver i båda fallen en majoritet på minst 75 procent av rösterna. Om det blir ett ja till fusionen, förväntas den träda i kraft i slutet av 2014. Fusionen ska godkännas av berörda konkurrensmyndigheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125