23948sdkhjf

Risker med obligatorisk ursprungsmärkning

Utan betalningsvilja kan en obligatorisk märkningslag av mat skada både producenter och konsumenter. Det menar forskarna bakom en ny studie från Agrifood Economics Centre.
Inom EU utreds just nu om ursprungsmärkning ska bli obligatorisk för flera typer av livsmedel. Men 36 procent av svenskarna är inte beredda att betala för ursprungsmärkning, visar en rapport från Agrifood Economics Centre.

Risken finns att konsumenterna inte är intresserade av informationen, men får då ändå betala ett högre pris, konstaterar forskarna.

– Om konsumenterna inte är villiga att betala finns en risk att de högre produktionskostnader som följer av obligatorisk ursprungsmärkning istället försämrar konkurrenskraften för svensk livsmedelsindustri och svenskt jordbruk, säger Helena Johansson, nationalekonom på AgriFood och en av författarna till rapporten, i ett pressmeddelande.

Frivillig ursprungsmärkning fungerar menar forskarna, och därför behövs heller inte obligatorisk märkning. Betalningsviljan hos konsumenterna för de livsmedel där det redan finns en frivillig märkning är hög. Forskarna rekommenderar istället bättre kontroller för att motverka fusk i livsmedelskedjan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062