23948sdkhjf

SLU-forskare: Så kan fiskets klimatpåverkan minska

Koldioxidutsläppen i svenskt fiske skulle kunna minska med 30–60 procent om fisket förvaltades mer effektivt. Det visar en ny nordisk undersökning.
I studien, som har letts av forskaren Stefan Waldo från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), menar forskarna på att Sverige har små fiskbestånd och en alltför stor fiskeflotta. Det innebär att en fiskare i dag måste lägga mycket tid och bränsle på att fånga sin kvot. Vilket är både kostsamt och genererar utsläpp, skriver SLU i ett pressmeddelande.

I dag är fisket undantaget från bränsleskatter och handel med utsläppsrätter. Forskarna menar därför att drivkrafterna att minska bränsleförbrukningen därmed är svagare än vad som vore önskvärt ur ett klimatperspektiv. Till följd av detta är användningen av bränsle högre än nödvändigt.

I studien pekar man på att fiskeripolitiska åtgärder som riktar in sig på hållbara fiskbestånd och flottornas storlek skulle vara betydligt mer effektiva än bränsleskatter och handel med utsläppsrätter. "Fiskeriförvaltning är ett effektivt instrument när det gäller att minska fiskets klimatpåverkan och att det samtidigt är möjligt att öka lönsamheten i sektorn", skriver SLU.

– Om fiskeflottan minskar och fiskbestånden tillåts växa skulle det krävas 30–60 procent mindre bränsle i det svenska fisket, säger Staffan Waldo.
Läs mer om: SLU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078