23948sdkhjf

Facket i kritik mot Åhus grönt

Åhus grönt, en av Sveriges största grönsaksproducenter, får nu skarp kritik av fackförbundet Kommunal. Enligt facket tvingas säsongsanställda arbeta 80 timmar i veckan men till halv lön, skriver Sydnytt.
Enligt Sydnytt har Åhus grönt omsättning de senaste tio åren stigit från 29 miljoner till 131 miljoner. På företaget arbetar ungefär 200 säsongsanställda, många av dem utländska arbetare från Östeuropa.

I ett anställningskontrakt från 2011 som Sydnytt tagit del av, står det att anställningen gäller 40 timmar med månadslön på 16800 kronor. Det står också formulerat att allt arbete på övrig tid sker på egen risk utan ersättning.

"De menar att man ska jobba gratis"
Kommunals representant i Kristianstad, Tommy Nilsson, upprörs av kontraktet.

– De menar att man ska jobba gratis, säger han till Sydnytt.

Enligt Kommunals tolkning av kontraktet förväntas de anställda arbeta mer än 40 timmar, fast utan ersättning. Formuleringen "på egen risk" menar Tommy Nilsson innebär att om man blir skadad är man utan försäkring eller skydd.

"Vad jag än säger så kommer det att förvrängas"
Per Johansson, ägare och grundare till Åhus grönt, har avböjt att ställa upp på en intervju för SVT.

– Nu har ni hittat ett kontrakt och så ska en massa personer göra en massa antaganden. Det blir så fel alltihop, säger Per Johansson till Sydnytt,

– För vad jag än säger så kommer det att förvrängas, fortsätter han.

Vad gäller det inskrivna villkoret säger dock Per Johansson att det handlar om att de anställda vill kunna flexa. För att undvika att behöva betala ut övertidsersättning har företaget skrivit in det i kontraktet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085