23948sdkhjf

De bygger första mobila slakteriet för nötdjur

Snart rullar Sveriges första mobila slakteri för nötdjur. Bakom investeringen på runt 50 miljoner står köttföretaget Hälsingestintan.
– Vi tror att det här är en helt ny väg att gå när det gäller matproduktion. Vi tar ansvar för hela kedjan från uppfödning till försäljning, säger Britt-Marie Stegs grundare av köttföretaget Hälsingestintan och initiativtagare till projektet, i ett pressmeddelande.

Uppstarten är beräknad till första september. Grundbemanningen är fyra personer och slakteriet har kapacitet på 30 djur per dag.

Slakteriet består av två specialbyggda långtradare. Framme vid gården dockas bilarna ihop och bildar en sluten enhet där den ena delen blir slakteri, och den andra kylrum.

Mer djurvänligt
Konstruktionen har planerats och tagits fram tillsammans med institutionen husdjurens välmående och hälsa vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU där Bo Algers, professor i husdjurshygien är chef.

– Slakt direkt på gården ger den bästa djurvälfärden genom att de stressfyllda momenten vid slakttransporter och vistelse på slakteriet försvinner. För djuren är detta det absolut bästa, säger Bo Algers.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson är positiv till ett mobilt slakteri.

– Det här är ett mycket välkommet initiativ. Utvecklingen av gårdsnära små slakterier har fullkomligt exploderat de senaste åren vilket visar att människor vill ha kött från djur som levt ett bra liv och som sluppit långa transporter, säger han.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.235