23948sdkhjf

Mackmyra i unikt samarbete med fyra lokala bryggerier

Mackmyra inleder samarbete med Jämtlands Bryggeri, Nynäshamns Ångbryggeri, Närke Kulturbryggeri och Poppels Bryggeri.
Under Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka Strand den 25-27 september lanseras ett nytt spännande samarbete mellan Mackmyra och fyra hantverksmässiga lokala svenska ölbryggerier. Det är Jämtlands Bryggeri, Nynäshamns Ångbryggeri, Närke Kulturbryggeri och Poppels Bryggeri.

- Vi tyckte att det skulle vara kul att göra ett svenskt ölsamarbete. Intresset för hantverksmässigt tillverkad öl är just nu väldigt stort och det finns gott om duktiga bryggerier. På Mackmyra tror vi på att låta whiskyn lagras nära kunden och vi har därför lokala lager runt om i Sverige. Vi letade upp fyra spännande bryggerier som delar våra värderingar med fokus på hantverk och kvalitet, säger Eric Bräck, ansvarig för försäljningen av Mackmyras fat i ett pressmeddelande.

Samma råvaror
Att lagra whisky på ölfat är relativt oprövat, om än inte helt nytt. Öl och whisky är närbesläktade med samma råvaror: korn, vatten o jäst. Man skulle kunna se det som att öl är en mer utarbetad variant av whiskyns första stadium, innan den destilleras för att bli starksprit.

Läs också: Livsmedelsverket hotar Mackmyra med vite

- Öl och whisky är lite som ler och långhalm. När whiskyn fått mogna på ett fat som tidigare lagrat öl utvecklas en fin treenighet med maltighet, sötma och fruktighet, säger Angela D’Orazio, Mackmyras Master Blender.

- Fatlagring kommer på bred front över hela världen men att få göra det här projektet med ett svensktföretag med svensk whisky på svenska fat gjorda av svensk ek är helt fantastiskt. Att det sedan är ettkombinationsprojekt där vår öl sedan får färga Mackmyras whisky gör det hela än mer inspirerande ochvi ser fram emot resultatet med spänning, säger Lasse Ericsson, huvudbryggare på Nynäshamns Ångbryggeri.

Whiskylagrad öl lanseras under senhösten
Bryggerierna kommer att fylla Mackmyras nytömda 30-litersfat, som tidigare lagrat fatägares whisky, med sitt eget öl. Ölen kommer att lanseras som limiterad utgåva under hösten. Faten skickas tillbaka till Mackmyra för att åter fyllas med whisky. Därefter finns de tillgängliga för reservation av i första hand Mackmyras och bryggeriernas befintliga kunder men även övriga intressenter.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094