23948sdkhjf

Rekordstort antal bryggerier i Sverige

Inte på 75 år har antalet bryggerier varit så många i Sverige som de är idag.
De senaste fem åren har antalet bryggerier ökat med över 100 stycken, från 32 år 2009 till idag smått fantastiska 138 stycken.

-Det är en fantastisk utveckling och också smått obegriplig, säger Cecilia Giertta, vd på bryggeriernas branschorganisation Sveriges Bryggerier i ett pressmeddelande. Vem hade kunnat ana det här för tio år sen?

Internationell trend
Bakom den explosionsartade utvecklingen finns det två förklaringar, som hänger ganska tätt ihop; dels är det en stark internationell trend som inte bara Sverige hakat på utan också våra grannländer Norge, Finland och Danmark. Intresset för öl och ölsmaker har inte varit större på många år, och mikrobryggerier startar för att skapa en bredare marknad för öl totalt.

Dels är vi svenskar ett resande folk, och i takt med att vi upptäcker världen och världens mat, upptäcker vi också att vi kanske saknar just den där ölen som vi själva vill ha, till just den maten vi själva just nu lagar. Och då är det enklast att hitta egna recept på öl och börja brygga och experimentera själva.

- Många städer vill utropa sig till Ölets huvudstad just nu, konstaterar Cecilia Giertta. Men det kanske roligaste med den svenska bryggeriboomen är inte att den i första hand sker i storstäderna, utan ute i hela landet. Finns mat- och smak-intresset, finns också intresset för goda drycker.

I år har ökningen av antalet bryggerier legat på mellan tre och fyra nya i månaden. Den karta du ser innehåller den senaste uppdateringen, gjort i oktober 2014.

De svenska bryggerierna sysselsätter drygt 60 000 människor, varav 4 000 är direktanställda i bryggerierna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078