23948sdkhjf

Ja till ökat räkfiske

HaV tillåter ökning av räkfisket i Kattegatt och Skagerrak under resten av året
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat att tillåta ett något ökat fiske av räka under resten av året.

Hittills har cirka 75 procent av den totala svenska kvoten fiskats upp.

- Det finns utrymme inom Sveriges kvot för fortsatt fiske dessutom visar räkbeståndet i Skagerrak och Kattegatt en positiv utveckling enligt den senaste rådgivningen från Internationella Havsforskningsrådet (ICES). Därför tar vi nu detta beslut, säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskförvaltning i ett pressmeddelande.

Signal till yrkesfisket
HaV bestämmer i början av året hur stor mängd räka som varje fartyg får landa per månad.

- I fjol tillät vi inte fullt utnyttjande av räkkvoten för att kompensera för det utkast av räka som pågår i svenskt fiske. Vi ville ge en stark signal till yrkesfisket om att detta måste sluta, säger Ingemar Berglund.

- Situationen ser nu bättre ut. Enligt ICES senaste rådgivning är beståndsutvecklingen bra och utkasten av småräka bedöms ha minskat. Dessutom har myndigheternas kontrollinsatser ökat och yrkesfiskarna jobbar med att ta fram mer selektiva redskap för räkfisket, säger Ingemar Berglund.

Den svenska kvoten för fiske av nordhavsräka i Skagerrak och Kattegatt är i år satt till 1 243 ton totalt. Nyligen kom ICES med nya råd för 2015, enligt dessa skulle räkfisket i Skagerrak och Kattegatt kunna öka nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063