23948sdkhjf

Export för Östersjöfisk utökas

Fet Östersjöfisk kan vid årsskiftet säljas till EU, men bara om den klarar gränsvärdet.
Från den 1 januari 2015 utökas möjligheterna att exportera vildfångad fet fisk från Östersjön. Villkoret är att försäljaren kan visa intyg på att fisken inte innehåller för höga halter av dioxin och PCB. Bakgrunden är att det behövs en anpassning till övergripande EU-regler.

– Vi genomför en anpassning av reglerna, för att fisket ska få samma förutsättningar i alla EU-länder, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Varje parti fisk måste testas
Med varje parti fisk måste ett intyg finnas, som visar varifrån fisken kommer, och att halten av dioxiner och dioxinlika PCB inte överskrider gränsvärdet. Provtagning av fisken sker på säljarens bekostnad. Den ska utföras av ett ackrediterat laboratorium och följa EU:s regler för testning av dioxiner och PCB.

– Livsmedelsverket kommer att följa upp och säkerställa att provtagningen går rätt till. Om vi märker att det inte sköts kommer vi att överväga särskilda regler för vem som får utföra provtagningen, säger Pontus Elvingsson.

Beslutet om de nya reglerna fattades den 20 oktober 2014 och reglerna börjar gälla den 1 januari 2015. En vägledning för fiskare och fiskerikonsulter kommer att tas fram innan laxfiskesäsongen startar nästa vår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094