23948sdkhjf

Ekologisk odling kan leda till förödelse

Fyra forskare skriver nu att 100-procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för livsmedelsförsörjningen.
Att ekologisk odling är klimatsmart och ger bättre livsmedel är felaktigt, skriver fyra forskare med anknytning till SLU, i en artikel i SvD. De menar att hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning och dessutom innebära större belastning på miljön.

Sämre för både miljön och hälsan
I sin bok ”Den ekologiska drömmen” skriver forskarna bland annat att konsumenterna varken får hälsosammare livsmedel eller en bättre miljö genom att köpa ekologiskt odlad mat. De hävdar istället att en ökad ekologisk odling allvarligt försämrar livsmedelsförsörjningen, både i Sverige och globalt. Den största effekten skulle vara att endast hälften så mycket mat skulle produceras på dagens åkerareal. Att utöka odlingarna skulle i sin tur leda till avskogning någonstans i världen och sämre livsmedelsförsörjning för de fattigaste.

I artikeln skriver forskarna att det kommer att bli omöjligt att nå Sveriges miljömål genom ekologisk odling, istället behöver svenskt jordbruk och miljö stöd för riktade och effektiva miljöåtgärder och fortsatt kunskapsuppbyggande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.189