23948sdkhjf

Ekologiskt kött ökar i Sverige

De senaste fem åren har produktionen ökat med över 40 procent.
Produktionen av ekologiskt kött i Sverige ökar, skriver TT. Förra året var 15 procent av de slaktade nötkreaturen och 22 procent av fåren ekologiskt uppfödda. Detta är en ökning i vikt räknat med 11 respektive 6 procent mot föregående år.

Sedan 2009 är ökningen 40 procent för nötkreaturen och 48 procent för fåren. Den ekologiska äggproduktionen i fjol var 13 procent, vilket är en ökning med 7 procent.

Sämre för fläsk och fågel
Enligt Jordbruksverket var ökningen för det ekologiska grisköttet knapp, från 1,5 till 1,7 procent av den totala slakten. Vad gäller kyckling låg produktionen på oförändrade 0,3 procent.

Stagnerande mjölktrend
För den ekologiska mjölken har den uppåtgående trenden vänt. Invägningen visar att produktionen var ungefär lika stor som 2012 - knappt 13 procent av den totala produktionen.

Siffrorna visar levererade ekologiska produkter från jordbruksföretag som är ekologiska, men säger ingenting om mängden kött som säljs med ekologisk märkning i butik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078