23948sdkhjf

Mjölkkriskommission ska rädda mjölkbönder

Igår hålls ett möte i riksdagen om den kris som Sveriges mjölkbönder befinner sig i efter att världsmarknadspriserna för mjölk under en längre tid har sjunkit.
Igår samlades bönder, politiker samt representanter från mjölkindustrin och handeln och diskuterade mjölkkrisen.

– Det är ett akut läge. Obalansen på världsmarknaden i kombination med Rysslands handelsbojkott har sänkt hela den europeiska mjölkmarknaden. Om vi ska ha någon mjölkproduktion kvar i Sverige måste svenska politiker ta ansvar för att lösa de problem som svensk detaljstyrning har skapat och EUs utrikespolitik på ett dramatiskt sätt förvärrat, säger Palle Borgström, ordförande för LRF Mjölk i ett pressmeddelande.

27 procent lägre pris
Under sex månader har betalningen till mjölkbonden sjunkit med 27 procent, och världsmarknadspriserna med 60 procent under de senaste två åren. Det har gjort att mjölkbondens marginaler har minskat med 40 procent. Som åtgärder vill LRF Mjölk bland annat se till att införa statliga lånegarantier för att mjölkföretagen ska kunna överleva den aktuella krisen, och anpassa beskattningen av diesel och energi.

Mjölkkriskommission ska lösa problemet
På mötet presenterade Magnus Oscarsson (KD) ett förslag om att en mjölkkriskommission ska lösa krisen.

– Vi ser att det är oerhört bekymmersamt och vi måste göra något nu. Vi har inte tid att lägga fram några strategiplaner. Något måste hända nu. Mjölkkriskommissionen ska ta fram förutsättningar för att det svenska lantbruket ska finnas kvar. Vi vill samla hela branschen och över alla partigränser för att detta ska hända, säger Magnus Oscarsson till Land Lantbruk i en artikel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094