23948sdkhjf

SLU testar att fixera suggor

Sveriges Lantbruksuniversitets studie syftar till att se om färre smågrisar kläms ihjäl om suggor fixeras i samband med födsel.
SLU har ansökt om tillstånd för att bedriva en studie under två år där suggor fixeras i samband med att de föder, enligt P1-programmet Kaliber skriver P4 Gotland.

Syftet med studien är att undersöka om smågrisdödligheten minskar om suggorna är fixerade. Ju färre smågrisar om dör, desto mer ökar lönsamheten för grisbönderna. Under ett år dör över 500 000 smågrisar i Sverige.

- Jag jobbar för att vi ska ha en svensk grisproduktion kvar och vi har en svensk grisproduktion som är betydligt bättre än i andra europeiska länder. Men jag ser ju samtidigt att våra svenska grisbönder har svårt att konkurrera och de har det tufft, kommenterar Anne-Charlotte Olsson, försökledare vid SLU.

Kritisk till studien
SLU har behövt ansöka om tillstånd att genomföra studien eftersom fixering av suggor strider mot svenska djurskyddslagen och klassas som djurförsök.

Bo Algers, professor i husdjurshygien vid SLU, är kritisk mot studien och menar att den svenska djurhållningen ska värna om djurens naturliga beteende.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094