23948sdkhjf

Vinblad stoppas

Livsmedelsverket: "Största antal bekämpningsmedel som någonsin har påträffats".
Livsmedelsverkets gränskontroll har stoppat vinblad från Turkiet med höga halter bekämpningsmedel. Sammanlagt innehöll vinbladen 40 olika sorters bekämpningsmedel.

17 av ämnena hade halter långt över de gränsvärden som kontrollen utgår från. Partiet stoppades vid gränsen och har inte nått konsumenter.

– Detta är det största antal bekämpningsmedel som någonsin har påträffats i ett och samma prov under Livsmedelsverkets mångåriga kontroll. Det är naturligtvis helt oacceptabelt säger Anders Jansson, statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Kan innebära risk för konsumenter
Även om partiet består av vinblad som kommer från flera odlare är resultatet mycket anmärkningsvärt. Gränsvärden sätts vid nivåer som ska ge stora marginaler till de nivåer som är skadliga och det är förbjudet att sälja mat som överskrider dessa gränsvärden.

– Halterna för de enskilda bekämpningsmedlen innebär inte någon hälsorisk var för sig. Men eftersom flera av ämnena kan ha liknande effekter så blir den sammanlagda halten så hög att den kan innebära en risk för konsumenter säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093