23948sdkhjf

Vill göra Stockholm självförsörjande på protein – genom insektsmat

Food-supply ställer tre frågor till Rahel Belatchew Lerdell, vd för Belatchew Arkitekter, som nyligen vunnit arkitektpris i Cannes för sin BuzzBuilding där svenskar ska kunna äta insektsmat.
Varför har ni startat projektet BuzzBuilding?
– BuzzBuilding är en del av Belatchew Labs verksamhet där vi arbetar med experimentella projekt, där syftet främst är att undersöka och testa nya angreppssätt och lösningar på urbana och arkitektoniska frågeställningar. I takt med en ökad urbanisering blir en hållbar livsmedelsproduktion en utmaning, och en lösning på denna utmaning är bland annat enligt FN en ökad konsumtion av protein från insekter. Den lösning vi kom fram till blev InsectCity där vi beskriver hur Stockholm kan bli självförsörjande på protein, och där BuzzBuilding är en urban insektsfarm som möjliggör detta.

Vad är speciellt med byggnaden?

– BuzzBuilding består av en byggnad som integrerar hela produktionsflödet av insekter, från ägg till färdig insekt. Därutöver inrymmer BuzzBuilding en säker hemvist för utrotningshotade vildbin, som förutom att tillförsäkra hotade binarters fortsatta liv även gör Stockholm till en blommande och fruktbar stad. Den bärande konstruktionen i byggnaden är en stålram som är inspirerad av ett exoskelett, det vill säga ett yttre skelett som gör BuzzBuilding insektslik. På bottenvåningen finns en restaurang där insekter både tillagas och säljs. Målet är att göra produktionen offentlig, så att den till skillnad mot den undangömda köttproduktionen bjuder in till observation och delaktighet samt kunskap om var vår mat kommer ifrån.

Vill svenskar verkligen äta insekter i framtiden?
– I dag äter två miljarder av jordens befolkning insekter men det är helt klart att det känns främmande i vår del av världen. Däremot, vilket framgick av en artikel som den tyska tidskriften Der Spiegel publicerade, har man i Tyskland och Frankrike serverat en insektssoppa kallad Maikäfersuppe. Sedan serverar också en av världens bästa restauranger, danska Noma, insekter. Det har även publicerats ett antal artiklar i Sverige som beskriver insekter som den nya mattrenden. Så det är helt klart att attityderna mot insekter som livsmedel håller på att förändras – vilket vi har märkt när vi serverat insekter på ett antal event som kontoret arrangerat.

Artikeln är en del av vårt tema om Tre frågor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079