23948sdkhjf

150 ton kött återkallas av leverantören

Metall har påträffats i förpackningar. "Detta ska inte hända", säger Martin & Serveras informationschef.
Martin & Servera återkallar mellan 100-150 ton färs samt tärnat och strimlat kött från den egna produktionsanläggning då det finns risk för förekomst av metall i produkterna.

– Den olyckliga företeelsen beror på två parallella händelser: Dels att transportbandet i produktionsanläggningen har släppt ifrån sig metallbitar, och dels att anläggningens scanner – som normalt ska reagera på förekomst av metall – inte har fungerat korrekt, berättar Christina Gezelius, informationschef på Martin & Servera, för Food Supply.

Livsmedelsgrossisten ser mycket allvarligt på det som har inträffat och har nu, förutom att återkalla produkterna, även beslutat om att tillfälligt stoppa produktionen tills matsäkerhetsrutiner och kvalitetskontroll i anläggningen är granskade.

Totalt ska de röra sig om mellan 100-150 ton kött som levererats till kunder runtom i landet.

Christina Gezelius berättar att man i början av förra veckan plötsligt började få in reklamationer från folk som hittat metallbitar i köttfärsförpackningar. Först betraktades det som enskilda fall, men när det hade nått upp till fem reklamationer reagerade företaget och inledde en undersökning.

– Det var rostfria metallbitar på 3-4 centimeter, men vad vi vet har ingen person kommit till skada av att ha fått i sin något.

I fredags drog företaget i nödbromsen och stoppade produktionen. På måndagen började de ringa runt till sina kunder, men på tisdagen tillkom nya produktionsdatum i återkallningen.

– Vårt mål är att dra i gång produktionen igen på fredag, vilket jag i nuläget tror kommer att bli svårt att hinna, säger Christina Grenzelius, som uppger att nya produktionsband – som består av plast- istället för metalldelar – håller på att installeras.

Hur ser ni på det som inträffat?

– Vi ser såklart allvarligt på det här ur flera aspekter. Dels är vi måna om våra kunder, som vi hoppas tycker att vi hanterar detta på ett ansvarsfullt sätt. Och dels kommer det att bli väldigt dyrt för oss då vi kommer att behöva ersätta ett stort antal kunder för det som inträffat.

Martin & Servera levererar köttprodukter till ett stort antal offentliga verksamheter och lunchrestauranger i hela Sverige. Vilka kunder företaget har Martin & Servera inte lämna ut. Företaget kontaktar alla kunder som köpt berörda produkter med aktuella förpackningsdatum och kunder som har produkter kvar ombeds att kassera dem. Martin & Servera ersätter de kasserade produkterna.


Följande produkter återkallas:

Färsprodukter

Tärnade/strimlade produkter
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128