23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Bistra utsikter för jordgubbsälskare

Jordgubbsskörden blir betydligt mindre i år än i fjol. Orsaken är den kalla våren.

Midsommaraftons obligatoriska delikatess hotas av det dåliga vädret.

– Fortsätter kylan blir det brist på jordgubbar, säger Anders Hagberg på Lantbrukarnas Riksförbund, till Dagens Nyheter.

Totalt skördas cirka 15 000 ton jordgubbar per år i Sverige. Den siffran kommer, enligt Anders Hagberg, troligen inte att uppnås i år då det kalla vädret gjort att skördarna inleds sent.

– Vi hade en prognos om att det skulle bli god skörd, men den är inte så stark längre, säger Anders Hagberg och fortsätter:

– För odlarna, framför allt i södra Sverige, är en liten skörd inte bra för. Det är deras stora grej att få fram jordgubbar till midsommar, säger Anders Hagberg.

Enligt uppgifter från Dagens Nyheter såldes i år den första jordgubbsskörden för nästan 900 kronor halvlitern, förra året var priset 175 kronor.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.072|