23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Gammalt bröd får nytt liv som biobränsle

Etanolfabriken gör fordonsbränsle av bullar som blivit för gamla.

Projektet, där en etanolfabrik gör fordonsbränsle av gamla bakverk, drog igång den 5 juni i Göteborg. Bakom anläggningen ligger företaget Neot och drivmedelskedjan St1. Och det är SUEZ environnement i Göteborg har uppdraget att samla in produkterna och leverera till anläggningen.

– Vi hämtar utgånget bröd och annat som innehåller socker och stärkelse hos bagerier och livsmedelsbutiker i Göteborg med omnejd. Även godis som passerat bäst-före-datumet fungerar bra. Vi har varit i gång någon vecka och mött många glada miner hos kunderna när vi berättar att deras avfall får nytt liv som ekologiskt hållbart bränsle, Jonas Beiring, avdelningschef på SUEZ environnement, i ett pressmeddelande.

Den nya etanolfabriken kan producera uppemot 5 miljoner liter bioetanol om året. Etanolen ingår som delkomponent i bensin samt i bränslet E85.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.095|instance-web04