23948sdkhjf

Palmolja – ett hot mot planeten

Livsmedelsföretag vill nu skärpa reglerna kring användning av palmolja.
Flera stora företag uppmanar certifieringsorganisationen för hållbart producerad palmolja, RSPO, att ställa hårdare krav, detta för att oljepalmsplantager utgör ett växande hot mot världens regnskogar. Företagen menar att reglerna för märkningen inte är tillräckliga för att hindra avskogning. Det meddelar Svenska Dagbladet.

I ett gemensamt yttrande kräver nu 16 stora företag – bland andra Walmart, Starbucks och General Mills – flera miljöorganisationer och en rad investerare att kraven för att få hållbarhetsmärka palmolja ska hårdna.

Palmolja är billigt och har många användningsområden. Oljan finns framförallt i maten vi äter, i hygienprodukter och i smink. Samtidigt finns det stora problem kopplat till användningen – bland annat undanträngning av lokalbefolkning och avskogning som i sin tur bidrar till den globala uppvärmningen.

Företagen vill nu alltså att RSPO ska sätta upp mål för utsläppsminskning, skapa bättre transparens kring hur mänskliga rättigheter bedöms samt bli bättre på att följa upp sina krav.

I ett uttalande svarar RSPO att organisationen ibland tvingas till kompromisser eftersom kraven beslutas i samförstånd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095