23948sdkhjf

Branschen inte imponerad av sänkt dieselskatt

Regeringen skjuter till 300 miljoner kronor för att stävja mjölkkrisen, varav 100 miljoner går till sänkt dieselskatt för bönder. Inte tillräckligt, anser LRF.
Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) innebär det framförhandlade budgetförslaget att dieselskatten reduceras med 170 öre per liter de närmaste tre åren.

— Det är en global kris med överproduktion på mjölk och den drabbar hela EU. Vi måste från regeringens sida göra insatser för att överbrygga den här svåra tiden, säger Sven-Erik Bucht till TT.

Intresseorganisationen Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som länge krävt reducerad dieselskatt, välkomnar beskedet men påpekar att det krävs fler åtgärder för att vända den negativa trenden för mjölkbönder.

— Det är bra att landsbygdsministern fått igenom denna åtgärd i förhandlingarna. Dagens besked är ett steg i rätt riktning, men om det verkligen ska göra skillnad för Sveriges mjölkbönder i det mycket akuta läge de befinner sig, behövs fler insatser för att stärka svensk konkurrenskraft, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

Enligt LRF är det även efter sänkningen alltjämt stor skillnad mot skattenivån för diesel i våra grannländer. Dieselskatten för de svenska bönderna ligger på 415 öre per liter, medan de danska och finska bönderna betalar 60 öre respektive 180 öre.

LRF har tidigare krävt en sänkning med 3 kronor per liter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078