23948sdkhjf

Äldre mer positiva till insektsmat

En undersökning bland restaurangbokningsföretaget Bookatable kunder visar att den äldre generationen är mer mottagliga för att äta insekter än yngre personer.
Att äta insekter fortsätter att vara ett hett ämne, både som basvara i svenskarnas skafferi som på finkrogen. Samtidigt väntar den svenska marknaden på ett slutgiltigt besked från EU, som ska avgöra om insekter får räknas som livsmedel.

Läs också: Insektskrog öppnas av skadedjursföretag


Nu har onlinetjänsten för restaurangbokning, Bookatable, frågar sina medlemmar huruvida de skulle kunna tänka sig att äta exempelvis maskar och myror eller inte.

— I Sverige tycker vi det är konstigt med insekter på menyn men det faktum att vi äter både blodpudding och surströmming upplevs minst lika udda i andra länder. Matkulturen i dag präglas ständigt av nya influenser, vissa är här för att stanna medan andra är övergående flugor. Om just flugor är något vi vill äta även i Sverige återstår att se, säger Jonas Carlén, marknadschef på Bookatable Sverige.

Av de 352 medlemmar som svarat anger 44 procent att de kan tänka sig att äta insekter. Och det visar sig att nyfikenheten är störst hos den äldre generationen. Fler än varannan tillfrågad över 60 år säger sig vilja prova medan ingen under 18 år uppger att de skulle kunna tänka sig att stoppa i sig insekter. I åldersgruppen 26-40 år svarade 36 procent att de kunde tänka sig att äta kryp.

Det ska dock sägas att det inte framgår hur många respondenter från varje ålderkategori som svarat på enkäten.

Läs också: Hon vill få dig att äta syrsor
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.351