23948sdkhjf

Då dumpar Orkla palmoljan helt

I slutet av 2016 ska alla Orkas godis- och snacksprodukter vara palmoljefria.
Häromveckan gick Orkla ut och berättade att koncerns lyckats dra ned på användandet av den i flera avseenden kritiserade ingrediensen palmolja med 80 procent.

Nu skärper Orkla målet ytterligare och lovar att all palmolja, vars odling bland annat leder till skövling av regnskog, ska bytas ut mot alternativa ingredienser i samtliga produkter inom segmentet Orkla Confectionery & Snacks Sverige, där bland annat varumärken som OLW och Göteborgs Kex ingår.

— Vi har valt att sätta höga mål och har som ambition att vara helt fria från palmolja innan utgången av 2016. Det betyder att vi byter ut all palmolja mot andra oljor utifrån både ett hälso- och miljöperspektiv, säger Henrik Julin, vd Orkla Confectionery & Snacks Sverige.

Ambitionen att byta ut palmoljan påbörjades på allvar under 2010 då Orkla ersatte den kontroversiella ingrediensen mot rolrosolja i OLW-chipsen. I Göteborgs Kex sortiment har 170 ton palmolja per år försvunnit under se senaste fem åren. 2014 genomförde Orkla investeringar i fabriken i Kungälv just för att kunna göra övergången från palmolja till alternativa oljor.

— Vår strävan är att byta ut palmolja i samtliga produkter har varit ett tidskrävande arbete eftersom vi har varit tvungna att göra många kvalitetstester så att vi kan vara säkra på att vi behåller den goda smaken, den höga produktkvaliteten och hållbarheten, avslutar Henrik Julin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.863