23948sdkhjf

Göteborgsbageri växlar upp

Liba Bröd, som ökat omsättningen till 60 miljoner kronor, bygger ut rejält.
När Nasif Fadel kom till Sverige från inbördeskrigets Libanon 1989 var det ingen bank som trodde på idén att baka orientaliska tunnbrödet libabröd för den svenska marknaden. 26 år senare lämnar 120 000 tunnbröd varje dag bageriet i Göteborg. Nasif Fadels Liba Bröd AB omsätter över 60 miljoner kronor och har 52 anställda, skriver Göteborgs-Posten.

Nu ska verksamheten byggas ut med 6 000 kvadratmeter.

— En del yta blir lager, en del fryslager och en del produktion. Vi satsar på nya avancerade maskiner med höga krav på hygien. Vi vill ha ännu bättre kvalitet och dessutom ökar vi kapaciteten med minst det dubbla. Det ger oss möjlighet att ta in nya kunder. Under 25 år har försäljningen ökat nästan hela tiden, vi bara följer med, säger Nasif Fadel till tidningen.

Nasif Fadel, som långsamt börjar generationsväxla över verksamheten till äldste sonen, vill i framtiden kunna ägna mer tid åt den egna stiftelsen Bröd för livet. Hittills har 15 procent av bolaget skänks till stiftelsen, som framöver kommer att arbeta i krigsdrabbade områden. En idé är att leverera färdiga matpaket med lång hållbarhet.

En annan, mer verksamhetsnära, utmaning har varit att lista ut ett bra sätt att frysa in det färska tunnbrödet, vilket är avgörande för exportmöjligheterna.

— Nu går det väldigt bra och vår produktutvecklare Jan-Olof har varit viktig i det arbetet. Nu ska vi också bygga ett stort fryslager, bröd måste frysas snabbt för att behålla sin höga kvalitet. Sen kommer vi kunna sälja över hela Europa. Idag säljer vi lite till Norge och Danmark, men inte mycket, säger Nasif Fadel till Göteborgs-Posten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078