23948sdkhjf

Mystisk blåbärsmjölk spökar för Norrmejerier

Flera leverantörer har drabbats av mystisk bismak av blåbär. " Jag förstår om bönderna känner sig förtvivlade", säger Norrmejerier som nobbar mjölken.
Ett tiotal gårdar som levererar mjölk till Norrmejerier har drabbats av ett ovanligt bekymmer. Mjölken smakar nämligen blåbär och Norrmejerier vill därför inte befatta sig med den.

— Mjölk med blåbärssmak är helt ofarlig, men det är smakmässigt inte möjligt att använda den i mejeriproduktionen, därför tar vi inte heller in den i mejeriet, säger Lars Westman, medlemschef på Norrmejerier, i ett pressmeddelande.

Den konstiga smaken, som påminner om blåbär, är alltså kostsam för de drabbade mjölkbönderna. Just nu arbetas det för fullt för att urskilja vilka kor som ger ifrån sig blåbärsmjölken.

— Jag förstår om bönderna känner sig förtvivlade då en enstaka ko kan förstöra en hel mjölkning, säger Lars Westman.

Mjölk som smakar som om den vore utblandad med blåbär uppmärksammades första gången i Sverige i början av 1990-talet. Fenomenet brukar uppstå på någon gård någon gång per år. Vad som är unikt är att så pass många av Norrmejeriers leverantörer nu drabbats samtidigt.

Problemet är att ingen vet vad som ligger bakom den mystiska smakförändringen. Men sannolikt finns det en koppling till foder och näringsinnehåll, som leder till att det uppstår en störning i matsmältningen i kons vom.

— Det finns misstankar om att den dåliga sommaren har påverkat vallfodret med ojämnt energi- och näringsinnehåll, kanske även i kombination med näringsbalansen i kraftfoder, säger Lars Westman.

Norrmejerier har givit Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i uppdrag att undersöka foderinnehållet på de drabbade gårdarna.

— Vi behöver så fort som möjligt hitta det som är gemensamt mellan de aktuella gårdarna och på det viset komma tillrätta med problemet, säger Lars Westman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094